Vuurwerk

Binnenkort barst het vuurwerk weer los, mogelijk voor de laatste keer voor de knallers en de vuurpijlen. Voor veel honden zou dit een verademing zijn.

Maar voor nu wat tips.

Laat de hond alleen aangelijnd uit (zo kan hij in ieder geval niet ontsnappen en weglopen)
Ook al is de hond (nog) niet bang.

Rijd eventueel met de hond in de auto naar een rustige plek en laat de hond daar uit.

Spreek uw hond begripvol toe als deze schrikt van vuurwerk en troost niet te overdreven, dit bevestigd alleen de reactie van de hond en maakt hem de volgende keer alleen nog maar banger. Neem met oud en nieuw de hond mee in de woonkamer en houd de gordijnen gesloten, en zet eventueel muziek aan zodat de hond minder hoort en minder lichtflitsen ziet.

Middelen tegen vuurwerkangst bij honden

Afleren vuurwerkangst is natuurlijk de beste methode. Het werkt door reeds ruim voor oud en nieuw (begin december) te beginnen met een cd af te spelen met vuurwerkgeluiden, en deze na verloop van tijd steeds harder te zetten, waardoor de hond van zijn angst afkomt. (cd o.a. verkrijgbaar via de webshop van dierengedragscentrum tinley (www.tinley.nl) en medpets.nl  voor ongeveer 10 euro.

Ook zijn diverse middelen bij de dierenarts verkrijgbaar om de stress te verminderen zoals:

Diazepam tabletten: Kalmerend middel, hond wordt rustig en is wat minder gevoelig voor het vuurwerk. De angst neemt snel af, het werkt snel en is slaap verwekkend. Nadeel: De hond leert er niets van en het werkt kort, ongeveer 3 uur, dus het moet om de 3 a 4 uur ingegeven worden. Ook bestaan er grote onderlinge verschillen tussen honden wat betreft dosering en werkingsduur.

Clomicalm tabletten: werken angstverlagend maar het resultaat is pas na weken te zien. Na gebruik is het beter om niet plotseling te stoppen met de therapie maar af te bouwen.

Telizen smakelijk voedingssupplement: kan een bijdrage leveren aan de vermindering van angst voor vuurwerk van hond. Telizen bevat de werkzame stof L-theanine. L-theanine komt van nature voor in groene thee en geeft via een drietal wegen het signaal ‘ontspanning’ af op hersenniveau. Daardoor zwakt het een reactie door abnormale angst af, werkt het rustgevend voor hond en kat en verhoogt het de leercapaciteit.
Het verdient aanbeveling om minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling met Telizen te starten voor het beste effect.

Alprazolam tabletten: werken kalmerend en geven een vermindering van angst. Het zijn humane middelen die nog niet geregistreerd zijn voor het gebruik bij huisdieren, ze mogen echter wel worden gebruikt als de andere middelen die wel geregistreerd zijn voor gebruik bij huisdieren onvoldoende effect hebben. Er is ook gebleken uit ervaring dat Alprazolam tabletten dan nog wel kunnen werken. Laat u adviseren door uw dierenarts maar…..

In geen geval geen Vetranquil

Vetranquil tabletten: dit middel werd in het verleden nog wel gebruikt, maar worden nu als dieronvriendelijk gezien. De tabletten maken de hond suf, maar de hond blijft wel gevoelig voor geluid en kan zelf extra gevoelig ervoor zijn, ze kunnen het alleen niet tonen.. Daarnaast zorgt dit middel voor een flinke bloeddrukdaling en is daarom niet geschikt voor epilepsiepatiënten en hartpatiënten. Sommige honden kunnen erg gevoelig zijn voor vetranquil en al bij een lage dosering erg slap worden. De reactie op het middel is per hond verschillend en daarom slecht voorspelbaar en dus niet heel veilig. Helaas wordt dit soms toch door dierenartsen voorgeschreven

.

Feestdagenvergiftigingen

Veel dingen die wij alledaags eten kunnen erg giftig zijn voor honden en katten

Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat chocolade erg giftig is voor honden. Tijdens de feestdagen wil de hond nog wel eens “verwend” worden met een chocolaatje of weet de hond een chocolaatje te bemachtigen vanaf de tafel met de kerstdagen. Voor een hond van 5 kg is 25 gram pure chocolade of 250 gram melkchocolade al dodelijk.

Daarnaast komen de oliebollen weer in zicht. Veel oliebollen bevatten  rozijnen. Jammer genoeg kan 15 gram rozijnen al dodelijk zijn voor een hond van 5 kg.

Verder is het water waar een kerstboom in staat ook giftig voor honden en katten. Dit komt door de naalden die meestal in het water vallen. Let dus op dat uw hond of kat niet uit de bak water kan drinken waar de stam in staat.

Let u dus tijdens de feestdagen op uw hond of kat, zodat deze ook een prettig Nieuwjaar tegemoet kan zien.

Voor u allen prettige feestdagen en een gelukkig 2018