PDA (Persisterende Ductus Arteriosus)
De Universiteit onderzoek naar PDA (Persisterende Ductus Arteriosus).
Persisterende Ductus Arteriosus botalli (PDA) is een hartaandoening. De Ductus Arteriosus (DA) is een bloedkanaal dat tijdens de dracht functioneel is, echter na de geboorte hoort deze te sluiten. Indien het kanaal open blijft, is er sprake van PDA. Een gevolg is dat er bloed stroomt van de aorta (lichaamsslagader) naar de arteria pulmonalis (longslagader). PDA wordt bijna in alle gevallen ontdekt bij de eerste dierenarts controle met 6 weken. Door een operatie kan het kanaal dichtgemaakt worden. Als dit op jonge leeftijd gebeurd heeft de Stabyhoun na een geslaagde operatie dezelfde levensverwachting als een andere Stabyhoun.
De faculteit heeft sinds oktober 2013 een onderzoek gestart naar de PDA bij de Stabyhoun. Dit onderzoek wordt geleidt door Marjolein den Toom. De eerste resultaten zullen binnenkort bekend worden.
Wat kan een fokker doen
Als er een pup dood geboren is of na een tijdje benauwdheidsklachten krijgt en ingeslapen moet worden, neem dan contact op met Elize Helmer of Marjolein den Toom. Deze pups worden voor de fokker kosteloos onderzocht. Dit is heel belangrijk voor het verdere onderzoek. Bij de pups/honden die aan een PDA geopereerd zijn kan er nog bloed afgenomen worden. Het liefst gebeurd dit in Utrecht maar kan eventueel ook bij de eigen dierenarts. Deze kosten worden volledig vergoed. Zeg wel tegen de dierenarts dat dit bloed is voor het onderzoek PDA in Utrecht. Meestal kan dit dan tegen een gereduceerde prijs. Omdat dit wordt betaald uit een fonds. Verder kun je als fokker de dierenarts er nogmaals op attenderen om goed naar de hartjes te luisteren met de 6 weken enting. Een PDA hartruis klinkt anders dan een gewone hartruis die eventueel nog weggaat na een aantal weken.
Heeft u verder nog vragen dan kunt u contact opnemen met Elize Helmer.