Verslag Tweede Open Frysk kampioenskip

 

Beste Stabyhoun:  Marianne van Dam met Koen Jelle fan è Âlde Leane

Beste Wetterhoun:  Gre Mostert met  Limka

Open Friese Kampioenschappen Stabyhoun en Wetterhoun: iedereen hoort erbij

 

Organisator Jan Hoogsteen toont zich bijzonder tevreden over het verloop van de Open Friese Kampioenschappen Stabyhoun en Wetterhoun, die op zaterdag 29 juli plaatsvinden in Wouterswoude, enkele kilometers onder Dokkum. Dit hondenvenement maakt deel uit van de zogeheten Boerendag van de Friese Paardendagen. De weergoden zijn ons zeer gunstig gezind. In de ochtenduren is  het in grote delen van Nederland behoorlijk regenachtig. Vanaf de start van deze ‘hounedei’ valt er geen spat regen meer. Exposant Astrid Verhage en haar zoon Joeri hebben vergeefs een handig kunststof regenzeiltje gespannen om onder te schuilen. In zekere zin fungeert dat de resterende dag als zonnescherm waaronder hun twee honden lekker luieren.

 

Keurmeester Diana Striegel geeft openlijk commentaar op de te exposeren Stabyhounen en Wetterhounen. In totaal wordt een vijftigtal Friese honden geshowd. Iets meer dan dertig ‘Bijkes’ worden geteld, de andere zijn Wetterhounen. Stichting Zino is met een stand langs de ring aanwezig. Zino bestaat uit louter vrijwilligers en is opgericht met het doel een Friese hond te herplaatsen bij een nieuwe en geschikte eigenaar. Opvallend is de opkomst van de groep exposanten uit met name Zuid-Holland, Gelderland en zelfs is er iemand aanwezig uit België.

 

Jongere en oudere Stabyhounen komen aan het oog van het publiek voorbij. Een enkele keer laat een ‘Bijke’ de staart tussen de benen hangen. ‘Da’s een beetje onwennigheid’, aldus Diana Striegel. De ervaren Stabyhounfokker en exposant Marianne van Dam geeft prettig toelichting op een ‘Bijkepaar’ en een gefokte nazaat daarvan. Haar fraaie Stabyhounreu Koen Jelle fan è Âlde Leane wordt tot eindkampioen uitgeroepen. Wetterhounteef Limka, van de exposanten Gre en Henk Mostert, behaalt de eretitel van haar ras.

 

Stabyhoun Bink, van eigenaren Dick Visser en Monique Adriaanse, werd vorig jaar tot Fries Kampioen uitgeroepen. Om de sportieve eer te verdedigen, neemt het paar nu wederom deel met Bink. Overigens wordt hij ook ingezet in de jacht. Bink, bijna drieënhalf, is ‘erg goed in het zoeken in van de prooi voor het schot’, aldus Dick Visser. Ook showt hij Lex, een jonge Wetterhounreu van veertien maanden. ‘Lex gaat ook mee op jacht. Hij ziet goed wat anderen honden doen. Ik heb hoge verwachtingen van hem’, zegt een optimistische Dick Visser. Hij laat zich enthousiast uit over het hondenevenement in Wouterswoude. ‘Hier ontmoeten we mensen die de honden niet goed kennen. Op een reguliere show weet iedereen alles wel van ze.’

 

Uiteraard doen zich er de gebruikelijke discussies voor in een gemoedelijke atmosfeer over wat wel of niet een mooie Stabyhoun of Wetterhoun is. Bij dit laatste ras gaat het vaak of de spiraalstaart, het sieraad van het ras, wel goed op het kruis wordt gedragen. Ook moppert een teleurgestelde exposant over de beoordeling van de keurmeester. Dat is niet erg. Het hoort bij een dergelijk gebeuren. Er kleven wat foutjes aan het evenement. De bereikbaarheid van de geluidsinstallatie is enigszins beperkt en heeft er iets meer afstand mogen zijn tussen de opstelling van twee stands, die van stichting Zino en Onze Stabyhoun, ten opzichte van de ring. Ook zijn er typefoutjes geslopen in de tekst van het programma, waardoor een enkele hond in een verkeerde  categorie wordt gekeurd. Voor de volgende editie van 2018 is het aan te bevelen een korte presentatie te doen over de werkeigenschappen van onze honden. Daarvoor hebben we voldoende ervaren  jagers, trainers en veldmensen ter beschikking.

 

In de regio van Wouterswoude woonden voor de Tweede Wereldoorlog tientallen mollenvangers en dus kenners van de Stabyhoun. Het is bekend dat er in de crisisjaren van de jaren dertig doelbewust  Stabyhounen en Wetterhounen werden gekruist met als oogpunt een betere jachthond te verkrijgen voor de bunzingjacht. De jachtpassie van ‘Bijke’ en de kracht van de Wetterhoun waren de basisgedachte daarvoor. Hoe dan ook, anno 2017 lopen er talrijke kruisingen van beide rassen in Nederland rond.

 

Wiebe Dooper