Derde Open Frysk Kampioenskip

27 & 28 Juli 2018, Frysk Kampioenskip Stabij en Wetterhoun

Door te weinig inschrijvingen hebben we tot onze spijt moeten besluiten ons uit het evenement terug te trekken

 

“DERDE OPEN FRYSK KAMPIOENSKIP FRIESE STABIJ EN WETTERHOUN”

 

De rashondenverenigingen “Onze Stabyhoun” en “De Wetterhounvereniging Nederland” zijn twee jonge rashondenverenigingen die zich ten doel hebben gesteld de twee Friese hondenrassen te behouden. Deze doelstellingen zijn gelegen op het behoud van karakteristieke kenmerken van gedrag, gezondheid en uiterlijk. Onze doelstelling is de Friese Stabij de Friese Stabij te laten te laten blijven en de Wetterhoun de Wetterhoun te laten blijven.

Beide verenigingen werken goed samen en deze samenwerking resulteert in de organisatie van het Open Frysk Kampioenschap Friese Stabij en Wetterhoun. De eerste editie vond plaats in 2016 en dit was een groot succes. De voorbereidingen voor de editie van 2018 zijn inmiddels begonnen.

Het kampioenschap biedt beide verenigingen de mogelijkheid zich te presenteren aan een groot publiek en kan daarmee de doelstelling van beide verenigingen onder de aandacht  brengen. Daarnaast is het een unieke gelegenheid om de Friese hounen zelf en haar geschiedenis  een grotere bekendheid te geven. Beide hondenrassen werden in de tijd eerder als Fries hondenras gekwalificeerd dan als Nederlands ras!

Het kampioenschap is onderdeel van de Paardendagen (Boerendag) te Wouterswoude. Op deze Boerendag (zaterdag 28 juli 2018) worden al een aantal andere Friese agrarische cultuurdragers gekeurd. Dit zijn naast de (Friese) paarden, het Fries rundvee en de Friese geiten. De beide Friese hondenrassen passen prima in dit rijtje en als Friese (boerderij)honden zullen ze hun plek vinden op de Boerderijdag. De plaats van handeling, Wouterswoude, is gelegen in een streek waar de Fryske hounen, een lange geschiedenis hebben als (arbeiders) jachthond op hermelijnen, mollen en wezels.

Een impressie van de Paardendagen vindt u op www.paardendagen.nl

Zoals u bovenstaande inleiding kunt afleiden zijn beide besturen bijzonder content dat ze onderdeel zijn van dit grote geheel.

Zoals in de aanhef staat vermeld: de verenigingen richten zich op kenmerken van gedrag, gezondheid en uiterlijk. Uiterlijkheden staat dus niet voorop!! Graag laten wij dus zien wat de Friese Stabij en de Wetterhoun allemaal in zijn mars heeft. Dit doen wij door het geven van een jachtdemonstratie en een hondenkeuring.

Wij hebben de bekende keurmeester de heer G. Mensink bereid gevonden de Friese hounen te keuren. Aangezien de uiterlijke kenmerken niet van het hoogste belang zijn zal er een keuring worden opgezet die wat anders samengesteld dan bij landelijke hondenshows. Het gaat er dus wat anders aan toe!

Deze opzet staat ons voor ogen:

  • Aanvang keuring 10.30 uur.
  • Het gaat om de erkende titel: Open Frysk Kampioen 2018, dit is een officiële en zelfstandige titel.
  • Er is geen CAC-punt te verdienen. Het kampioenschap levert dus geen punten op voor het Nederlands kampioenschap.
  • Elke houn, in het bezit van een stamboom, mag meedoen, lidmaatschap van een vereniging is niet noodzakelijk.
  • In de ochtend vinden de keuringen plaats waarbij de honden verdeeld worden over 8 rubrieken. We zullen het evenement starten in het tweede gedeelte van de ochtend. Een ieder kan rustig naar Friesland rijden.
  • We hebben de volgende groepen:
Stabij Wetterhoun
Honden 9-24 mnd Mnl Mnl
Vrl Vrl
Honden > 24 maanden Mnl Mnl
Vrl Vrl
  • De winnaar van iedere groep gaat door naar de finale in de middag. In de finale worden uit de vier Stabij’s en uit de vier Wetters de Fries Kampioen Friese Stabij en de Fries Kampioen Wetterhoun verkozen.
  • De inschrijving is geopend.
  • Kosten 5 euro per deelnemende hond, overmaken op rekeningnummer  nl18 INGB 0008 0913 39 tnv Onze Stabyhoun