Een nestje fokken

Wat komt daar bij kijken en hoe gaat dat?

EISEN AAN DE FOKDIEREN

Onze vereniging vindt het belangrijk dat zowel de eigenaar van de teef als de eigenaar van de reu zich verantwoordelijk voelen voor de pups en het ras Stabyhoun.  Als u hond geröntgend is, aangekeurd door de vereniging of een show heeft gedaan met minimaal resultaat Zeer Goed kunt u op zoek naar een geschikte reu. U kan op de lijst van de dekreuen kijken maar het mag ook een reu zijn die niet op de lijst staat. U neemt zelf contact op met de eigenaar om te vertellen dat u interesse heeft in hun reu. Als de dek-reu eigenaar ook akkoord gaat dient u een dekaanvraag in via de website. Dit doet u minimaal 1 maand voor de verwachte loopsheid. U krijgt dan een advies over de aangevraagde combinatie.

UITZOEKEN VAN EEN GESCHIKTE REU / TEEF COMBINATIE

Als fokker heeft u de keuze uit de

gehele populatie. Maar hoe vind u de juiste reu?
Op evenementen, shows en wandelingen komt u ze tegen.

Maar past de reu bij uw teefje? Kijk eerlijk naar uw eigen hond, ziet u de minpuntjes?
Een keurverslag helpt daarbij. Vermijd in ieder geval dezelfde minpunten bij de reu.
Een nestje fokken met een reu waarvan de ouders mogelijk verwant zijn met de teef, is niet wenselijk,
omdat er dan mogelijk pups met een te hoog inteeltpercentage worden geboren.

 

DE DEKKING

Zorgt u ervoor dat de teef volledig is gevaccineerd en ontwormt, voordat de loopsheid word verwacht.

 

Het juiste tijdstip van de dekking kan door de dierenarts worden bepaalt, d.m.v. een bloedonderzoek (progesteronbepaling). Neem direct contact op met de dierenarts op de eerste dag van de loopsheid dan kan deze gelijk een eerste afspraak inplannen voor de progesteronbepaling. Let op bij de keuze van de dierenarts dat deze dezelfde dag nog de uitslag van het bloed kan hebben. In het algemeen geldt, dat zodra het vloeien van de teef minder wordt de teef dek rijp is. Vooral voor onervaren fokkers is het belangrijk om niet te “gokken” om naar de dek-reu te gaan. Ga eerst langs een dierenarts om zeker te zijn van het juiste moment dit voorkomt teleurstellen zowel voor uzelf en van de dek-reu eigenaar.
Neem ook tijdig contact op met de eigenaar van de reu, om (ongeveer) de datum vast te stellen.

De dekking is geslaagd als de honden gekoppeld staan, help de reu dan met de achterpoot om kont-aan kont te staan. De koppeling kan wel 30 minuten duren.
Is de dekking geslaagd dan is het niet nodig nog een keer te dekken, maar veel fokkers gaan voor de zekerheid na een dag nog een keer dekken.
Na de dekking moet het dek-aangifte formulier worden ingevuld door de eigenaren van de teef en de reu. Het formulier http://www.raadvanbeheer.nl/inschrijvingen-aanvragen-en-bestellingen/dekaangifte-pdf/  dat wordt verstrekt door de Raad van Beheer – moet binnen drie weken worden opgestuurd naar de Raad van Beheer. De eigenaar van de teef en de eigenaar van de reu moeten beide het formulier ondertekenen. Je ontvangt een bevestiging van de aanvraag terug met op de achterkant de afstammingsgegevens van beide ouderdieren.
Wil men een eventuele kampioenstitel van de ouderhond op de stamboom vermelden, moet men het bewijs daarvan naar de Raad van Beheer meesturen met de dek-aangifte.

DE DRACHT

Als de dekking is geslaagd, dan is het afwachten.
De dierenarts kan vanaf 21 dagen gebruik maken van een aantal verschillende methoden om te bepalen of uw hond zwanger is. Meestal gebeurd dit na 28 dagen met echografie.
De drachtduur gemeten van het moment van dekken tot het moment van bevallen kan sterk variëren. gemiddeld genomen duurt de dracht 63 dagen maar dit kan variëren van 57 tot 69 dagen.
De tepels van uw hond zullen opzwellen en beter zichtbaar zijn als de dracht op 25 tot 30 dagen zit. Ze zal één maand na de dekking ook beginnen met het produceren van vaginale afscheiding.
U zult meestal ook haar maag zien opzwellen, omdat haar gewicht 45 tot 50 dagen na de bevruchting zal toenemen. De voeding kunt u hierop aanpassen:
•    tot 2/3 van de dracht: normale hoeveelheid voeding
•    van 2/3 dracht tot bevalling; 1,5 x normale hoeveelheid voeding
•    na de bevalling; minimaal 2 x normale voeding of bij een groot nest na behoefte van de teef
Vanaf de  40e dag kunt u de hoeveelheid voedsel verdelen over meerdere porties per dag (omdat de pups op de maag beginnen te duwen waardoor er minder voedsel opgenomen kan worden).
Het is voor de moeder ook aan te raden om over te schakelen naar puppybrokjes (juniorbrokjes) omdat de energiedichtheid in deze brokjes hoger is (de moeder moet dus minder eten om dezelfde hoeveelheid energie binnen te krijgen). Deze puppyvoeding mag de moeder ook blijven eten tijdens
de lactatieperiode (periode van het geven van melk).
Sommige honden zullen in de laatste week van de dracht hun eetlust verliezen.

VOORBEREIDEN VAN HET NEST

 

Voor de geboorte plaats vindt heeft u het volgende nodig:
•    werpkist      
    warmtelamp
•    thermometer
•    schaar
•    droge doeken
•    afzuigbuisje
•    weegschaal
•    vetbed
•    puppyren (of ruimte waar de pups in kunnen verblijven)
•    het verzamelen van kranten is aan te raden, om in de werpkist te leggen.
de kranten nemen veel vocht op
Zet de werpkist 2 weken voor de bevalling neer, zodat de aanstaande moeder hieraan kan wennen.

GEBOORTE

 

De bevalling bestaat uit verschillende fasen:
• voorbereidingsfase: de teef maakt zich klaar voor de geboorte van de pups
• ontsluitingsfase: de baarmoedermond gaat verslappen
• uitdrijvingsfase: de ‘bevalling’
• nageboortenfase: het afkomen van de placenta’s
De laatste 2 fasen worden steeds per geboorte van een pup herhaald.
Bij teven die voor het eerst jongen zal de bevalling vaak wat langer duren, dan bij meer ervaren teven. De duur van de bevalling is ook sterk afhankelijk van het aantal en de grootte van de pups.
De pups worden in kop- of stuitligging (kontje eerst) geboren. Dit is normaal. Met een stuitligging heeft de teef vaak wat meer moeite. Vooral als het een eerste jong is. Het zal dan ook wat langer duren. Dit kan voor de pup nadelige gevolgen hebben omdat het dan minder zuurstof via de navelstreng krijgt, omdat de streng kan worden dichtgedrukt.
Vaak wordt voor de eerste pup ook langer geperst. De geboorteweg moet immers nog opgerekt worden. De pups kunnen met intacte vruchtvliezen geboren worden of met gebroken vruchtvliezen. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de teef ze open bijten. De pup zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van de pup af te halen. Hierbij is het ook verstandig om het bekje van de pup droog te maken.
Als de vliezen verwijderd zijn zal de teef de pup gaan likken. Dit stimuleert de ademhaling! Indien dit niet gebeurd moet u de pup gaan wrijven met een handdoekje en daarna aan de teef laten ruiken.
De nageboorte (placenta) wordt vaak opgegeten. Hierbij wordt meestal ook de navelstreng afgebeten. Als de teef de navelstreng niet doorbijt kunt u dat doen door het te scheuren (niet doorknippen!). Dat doet u door de navelstreng tussen uw duim en wijsvinger te nemen (met beide handen) en hiertussen voorzichtig door te scheuren. De navelstreng moet ongeveer 1,5 tot 2 cm lang zijn, anders kunnen de pups erin verstrengeld raken. Indien het een groot nest is, is het raadzaam om de teef maximaal 2 placenta’s te laten opeten. Dit in verband met diarreeklachten na het eten van teveel placenta’s.
Tussen opeenvolgende geboortes zit gemiddeld 45 minuten. Dit kan dus korter of zelfs langer zijn. Vooral bij grote nesten kunnen er enkele uren zitten tussen de 1e en de laatste pup. Soms kan de teef in slaap vallen tussen de verschillende geboortes, wat normaal is.
Wat is afwijkend bij de geboorte?
• als 30 minuten (bij eerste pup 45 minuten) krachtig en frequent persen, zonder resultaat
• indien een pup deels uit de vulva hangt en er met persen geen vordering van de geboorte is
• als 1 uur zwak persen en er is geen vordering (zijn er nog wel pups in de baarmoeder?)
• als de teef ziekteverschijnselen vertoont
• als er abnormale uitvloeiing te zien is (stinkende, donkere uitvloeiing)
Indien dit speelt neem dan contact op met uw dierenarts!
Waar u ook op moet letten is de melklijst van de teef. Is deze voldoende gegroeid en komt er al melk uit?
Als er enkele pups geboren zijn kunt u ze eventueel (als de teef dat toelaat) aan de tepels leggen. Dit is goed voor de teef (versterkt het moedergevoel en zorgt voor extra hormonen voor de bevalling en de melkafgifte) en de pups. De eerste melk (biest) is voor de pups ERG belangrijk. Deze bevat namelijk veel antistoffen voor de afweer tegen bacteriën en virussen. De pup heeft zelf nog onvoldoende afweer, deze moet zich nog ontwikkelen. Ook bevat de melk veel energie om de pup actief te houden en goed te laten groeien.
Na de bevalling zal de teef nog ongeveer 3 weken lang uitvloei hebben. De kleur van de uitvloei zal in het begin donkergroen zijn en met de weken verkleuren naar helder geel
Het gewicht van een pup kan de eerste dag iets dalen, maar moet daarna alleen maar toenemen. Het is dus belangrijk om het gewicht van de pups goed in de gaten te houden en te noteren. Per dag hoort een pup 10% te groeien.
De pups zijn zeer gevoelig voor de temperatuur van de omgeving. De omgevingstemperatuur rond de pups is ideaal 29-32ºC. Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld een warmtelamp op te hangen of een warmtemat neer te leggen. Voor de teef is dit eigenlijk te warm. Een werpkist met een aparte warmtehoek voor de pups is dus ideaal. Een omgevingstemperatuur van ongeveer 24 -27ºC kan worden aangehouden om het voor beide behaaglijk te houden.
Indien de pups het koud hebben zullen ze dat duidelijk laten merken door te gaan piepen, onrustig te zijn, op een hoopje te gaan liggen en in gewicht af te nemen of niet toe te nemen.

VERZORGING VAN DE PUPS

 

Laat na de geboorte de teef en de pups controleren door de dierenarts.
De eerste 2 weken zijn de pupjes blind en doof (de oogjes en oortjes zijn letterlijk gesloten). De pupjes kruipen door de werpkist op zoek naar de melk van hun moeder.
Ze kunnen geuren, aanraking, warmte en pijn waarnemen.
De moederhond likt de buikjes om de darmpjes te stimuleren zich te ontlasten. Ze zijn volledig afhankelijk van de moeder.
Na 3 weken willen de pups alles tegelijk kunnen en alles proberen. De oogjes gaan open en het vermogen om te zien gaat zich ontwikkelen. Eveneens openen de gesloten oortjes zich, waardoor er steeds meer reactie op geluid komt. Ook tandjes komen vanaf dit moment door. De nagels moeten soms al geknipt worden ter bescherming van de buik van de moederhond, bescherming voor elkaar en voor het vast blijven haken aan de vetbedden.
Ze zetten hun eerste stapjes op wankelende pootjes wat eerst met meest op waggelen lijkt. In deze fase komt ook de eigen wil naar voren, ze worden zelfstandiger en proberen te spelen met elkaar. Het begin van het leervermogen.

Met 4 weken kan men de leefruimte vergroten met een puppyren en laten wennen aan vast voer.
Eerst blik of geweekte brok en daarna ook brokjes. De pups hebben dan wel een bak met water nodig.  De speelruimte kan men bedekken met kranten om de pups krant zindelijk te trainen.
Wen pups aan de omgeving, mensen, dieren, radio, stofzuiger, wasmachine e.d. Een pup kan zelfs  de eerste commando’s leren.

Pups moeten ontwormd worden op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd en vervolgens iedere maand totdat ze 6 maanden zijn. Vanaf dan geldt het volwassen ontwormingsschema (4x per jaar aangeraden). Het vaccineren gebeurt op 6, 9 en 12 weken. Voor pups die naar het buitenland gaan is er ook nog de Rabies-inenting met 12 weken.

 

AANVRAGEN VAN STAMBOMEN

 

Het geboorteaangifteformulier dat is toegestuurd na ontvangst van de dekaangifte stuurt u binnen 10 dagen na de geboorte van de puppy’s terug naar de Raad van Beheer, U kunt tegenwoordig ook online bij de Raad van Beheer uw aangifte doen. Op het moment van dekaangifte weet je nog niet of het teefje drachtig is. Indien het teefje niet drachtig blijkt te zijn zend je het geboorteaangifte retour met daarop geschreven: teef leeg gebleven.

Tussen 5 tot 8 weken na de geboorte komt de chipper van de Raad van Beheer bij de fokker langs om de puppy’s te chippen’, DNA af te nemen van de pups en teef en de pupnaam plus de eventuele kennelnaam te koppelen aan de stamboom en de pup. De stambomen worden hierna door de Raad van Beheer verzonden. Deze stambomen staan op dat moment op naam van de kennelhouder, eigenaar van de teef.

Bij het overdragen van de pup naar de nieuwe eigenaar vindt de eerste herregistratie plaats. De formulieren die behoren bij de stamboom worden door de fokker ingevuld met de naam van de nieuwe eigenaar. De fokker wordt verzocht dit binnen 6 maanden terug te sturen naar de Raad van Beheer om deze herregistratie te laten plaatsvinden.
De nieuwe eigenaar ontvangt dan van de Raad van Beheer na enige weken het definitieve registratiebewijs.

NAAR DE NIEUWE EIGENAAR EN KOOPCONTRACT

 

Een nestje is leuk, maar de laatste weken genereren ze veel schoonmaakwerk en drukte dat het afscheid nemen ook zijn goede kanten heeft.
Na het chippen op de leeftijd van 7 weken, niet eerder mogen de pups naar de nieuwe eigenaar.
Onze Stabyhoun heeft informatie over de opvoeding van de pup die u kunt gebruiken om mee te geven. Ook is het koopcontract als bijlage aan te bevelen.