Gezondheid Stabyhoun

Algemeen beeld gezondheid

Net zoals bij andere rassen komen er bij de Stabyhoun ook gezondheidsaandoeningen voor. Gelukkig is dit relatief weinig en zijn er geen echte grote gezondheidsproblemen in het ras. Het is heel belangrijk dat als er een probleem is dit te melden bij de vereniging, met deze gegevens kunnen wij een goed beeld krijgen en fokkers begeleiden in het maken van hun keuzes met betrekking tot de fokkerij. Hieronder staan de aandoeningen die soms kunnen voorkomen.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een afwijking aan het heupgewricht bij honden waarbij een afwijkende vorm van het gewricht ontstaat. De aandoening is deels erfelijk maar ook kan het milieu waar de hond is opgegroeid een rol spelen. De gewrichtsdelen passen niet goed in elkaar, waardoor er instabiliteit in het gestel en slijtage van het kraakbeen ontstaat. Omdat de Stabyhoun geen zwaar ras is, komt het zelden voor dat de Stabyhoun problemen heeft met de heupen. Meestal komt heupdysplasie pas aan het licht bij het maken van röntgenfoto’s voor de fokkerij. Wel kan een Stabyhoun met slechtere heupen op latere leeftijd artrose ontwikkelen waardoor deze soms wel last kan hebben.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor  vier verschillende aandoeningen aan het ellebooggewricht.De aandoeningen kunnen los van elkaar voorkomen , maar vaak zie je dat er meerdere vormen gelijktijdig optreden.Lijders vertonen kreupelheid aan de voorbenen. ED wordt veroorzaakt door zowel erfelijke als omgevingsfactoren.ED kan vastgesteld worden door het maken van röntgenfoto’s, dragers kunnen er niet mee herkend worden.

 

Epilepsie

Epilepsie vindt plaats als gevolg van abrupte, tijdelijke verstoringen van de elektrische activiteit van de hersencellen. Epilepsie wordt onderverdeeld in een primaire en een secundaire vorm. De primaire vorm kan erfelijk zijn en de secundaire vorm kan diverse oorzaken hebben.

Persisterende Ductus Arteriosus

Persisterende ductus arteriosis botalli (PDA) is een hartaandoening. De Ductus Arteriosis (DA) is een bloedkanaal dat tijdens de dracht functioneel is, echter na de geboorte hoort deze te sluiten. Indien het kanaal open blijft, is er sprake van PDA. Een gevolg is dat er bloed stroomt van de aorta (lichaamslagader) naar de arteria pulmonalis (longslagader). PDA wordt bijna in alle gevallen ontdekt bij de eerste dierenartscontrole met 6 weken. Door een operatie kan het kanaal dicht gemaakt worden, als dit op jonge leeftijd gebeurt heeft de stabyhoun na een geslaagde operatie dezelfde levensverwachting als een andere stabyhoun.

Neurologische afwijking

De neurologische afwijking kenmerkt zich door pups die dwangmatig gedrag vertonen zoals rondjes lopen en of achteruit lopen.  De problemen ontstaan rond de 6 weken. Er zijn maar een paar nesten geweest die dit probleem hebben gehad. De pups die tot nu toe geboren zijn met dit probleem zijn allen ingeslapen. Sinds de algemene vergadering van 2015 is het verplicht ouder dieren te testen op het neurogen.
Waardoor er geen leiders geboren zullen worden.

Von Willebrand Disease

Von Willebrand Disease is een bloedstollingsafwijking die in 3 types voorkomt. Bij de Stabyhoun is type I geconstateerd, de meest milde vorm. Von Willebrand Disease is een stollingsziekte, maar bij type 1 merkt u in de meeste gevallen niks aan uw stabyhoun. In sommige gevallen blijft uw hond iets langer bloeden bij een verwonding maar in de meeste gevallen merkt u niets van het feit dat uw stabyhoun lijder is.