Fokgeschiktheidskeuring

Hoe gaat het in zijn werk

Bij deze keuring gaat een, voor de stabyhoun, bevoegde keurmeester kijken in hoeverre uw hond overeenkomt met de specifieke raskenmerken zoals die in de ras-standaard zijn opgenomen. Hij/zij doet dat door uw hond eerst te bekijken, te betasten en een klein stukje op en neer te laten lopen. Daarna wordt er een formulier ingevuld waarop wordt aangegeven in hoeverre uw hond overeenkomt met de, in de ras-standaard, genoemde specifieke kenmerken en maken we een foto.

Wat moet u mee nemen

  • Paspoort van uw hond
  • Kopie stamboom
  • Kopie röntgenologisch onderzoek (indien van toepassing)
  • En uw hond natuurlijk

Doel

Met deze gegevens kunnen we bekijken hoe het ras zich ontwikkeld en krijgt u een beeld van uw hond, waarmee u, in een mogelijke combinatie, de minder goede raspunten van uw hond kunt compenseren met de ander partner van de combinatie. Het doel van onze vereniging is om vooral het type van de Stabyhoun voor de toekomstige generaties te bewaren en zo goed mogelijk aan te sluiten bij de rasstandaard.
Daarnaast willen we graag e.e.a. weten over de leefomgeving, karakter en gezondheid van uw hond, zodat eventuele volgende generaties kunnen rekenen op een gezonde en fijne Stabyhoun.

 

Wie en waar?

Voorheen was er op elke wandeling iemand aanwezig die een keuring kon doen. Per 2021 hebben we de lat iets hoger gelegd en wordt deze keuring door een bevoegd stabyhoun keurmeester gedaan. De planning is dat deze aankeuringen bij voldoende vraag 4 keer per jaar plaats vind, centraal in Nederland (Apeldoorn) op de 1e zondag van een kwartaal.

Wilt u met uw hond een combinatie maken met een reu of teef die nog geen fokgeschiktheidskeuring van onze vereniging heeft gedaan, dan kunt u ook hiervoor een afspraak maken en zal de keuring zo snel mogelijk worden gedaan.

Coördinator Fokgeschiktheid keuring

Als u nog vragen heeft of het nasturen van gegevens kunt contact op nemen met Fokkerijzaken