U heeft besloten dat uw gezin wordt uitgebreid met een Stabyhounpup. Van harte gefeliciteerd met uw besluit! Nu bent u wellicht op zoek naar een fokker die een pupje voor u beschikbaar heeft, of u heeft reeds contact met een fokker en wacht op uw komende pup.
Ondanks alle leuke vooruitzichten, willen wij graag ook nog even de andere kant belichten. Want het krijgen van een pup is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar heeft ook zijn nadelen.
Enkele relevante vragen zijn
- is er voldoende tijd en ruimte voor een pup?
- kunnen wij het financieel aan?
- hebben wij zin om trainingen te gaan volgen?
- vinden wij het erg als het huis nooit meer zo schoon zal zijn als voorheen?
- mag de hond altijd bij ons in huis of moet hij apart?
- vergt de Stabyhoun vachtonderhoud
Wat betreft de tijd en ruimte
Als u veel van huis bent door werk of andere bezigheden, raden wij u af een Stabyhounpup aan te schaffen. Als u bijvoorbeeld een halve dag werkt zal dit bij een volwassen hond die dit gewend is goed gaan. Besef echter dat een pup nog moet leren om alleen te blijven.
Een Stabyhoun is een sociale hond die er erg op gesteld is om bij zijn “roedel” te zijn. U maakt hem ongelukkig door hem daarbij weg te houden. Een kort verblijf in een buitenkennel zal geen kwaad kunnen bij niet te koude temperaturen, maar een buitenkennel is geen geschikte permanente plaats.
Realiseert u zich, dat er aardig wat tijd en energie in gaat zitten om een pupje zindelijk te krijgen, dat hij zijn behoefte overdag en soms ook ‘s nachts zal moeten doen, ook in de winter. Dat betekent dus in het begin vaak naar buiten met hem en misschien zelfs gebroken nachten. Soms ben je net buiten geweest en dan plast de pup toch nog binnen, dat kan gebeuren. Een pup zal nog geen grote wandelingen kunnen maken maar wel vaak korte. Leidraad daarbij is ca 5 minuten wandelen voor elke maand dat uw pup oud is. Dat wil zeggen, is de pup twee maanden oud, kunt u per keer 10 minuten wandelen, is de pup drie maanden oud, dan maximaal 15 minuten wandelen per keer, 4 maanden oud, dan 20 minuten per keer enz. Een Stabyhoun is een sportieve hond. Als uw Stabyhoun volwassen is heeft hij behoefte aan dagelijkse flinke wandelingen, waarbij hij het liefst los kan rennen en uitdollen.
Het financiële plaatje
Aanschafkosten: Kunnen per fokker verschillen.
Benodigdheden: Bench, kleedjes, voer en drinkbak, halsband en riem, borstel, kam, speeltjes en eventueel een mand.
Dierenartskosten: Minimaal de entingen, bij een pup met 8 en 12 weken daarna jaarlijks. En 4x per jaar ontwormen. Denk ook antivlooien/teken middelen en alle onvoorziene dierenartskosten.
Verzekering: U kunt een dierenkostenverzekering overwegen, zoals geadviseerd wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.
Voedingskosten: Goede voeding is belangrijk en kan een aardige kostenpost zijn.
Gehoorzaamheidstraining: Ook al is het misschien niet uw eerste pup of hond, het wordt aangeraden om een puppytraining, gevolgd door een gehoorzaamheidstraining met uw hond te volgen. Omdat je op die manier van je eigenzinnige Fries toch een redelijk gehoorzame hond kunt maken.
Schoon?
Dat is geen woord wat je snel met een buiten spelende Stabyhoun in verband zult brengen. Want hoe meer modder, zand en water er is, hoe beter en vooral gelukkiger dit ras zich voelt. Daar moet je je absoluut op instellen. Want hem altijd daarvoor te behoeden, dus aangelijnd en nooit laten dollen, dat kun je hem niet aan doen. In huis zal je dus wel eens vieze poten aantreffen, evenals haren want een Stabij verhaart nu eenmaal zeker 2 x per jaar maar ook tussendoor verliezen ze hun haren.
Vachtverzorging: Stabyhounen hebben een makkelijke vacht, ook al zitten ze onder de bagger, is de vacht eenmaal droog, dan valt het vuil er zo af. Zodra de hond opvallend gaat verharen, kunt u de verharing een handje helpen door even langs een goede trimsalon gaan om de hond te laten ontwollen. Dat scheelt u een hoop los haar in huis! De schaar is verboden bij dit ras, alleen het haar onder de voetzooltjes kunt u zelf af en toe wegknippen door de schaar vlak te houden tegen de voetzooltjes. Nooit tussen de tenen in wegknippen! De oorpunten van de stabij horen kortgeplukt te zijn en het dode overtollige bruinige haar bovenaan de oren mag heel voorzichtig iets uitgedund worden middels wegplukken. Het beste is om dit door een trimmer te laten doen die het ras kent. Wanneer u zelf een keer gezien heeft hoe dit moet, kunt u dit daarna eventueel zelf bijhouden.
Uw tuin: Heeft u niet een stuk voor de hond afgezet, dan zal hij u helpen met tuinieren, plantjes verpoten, vast een gat graven voor een nieuw plantje en een lekker rondje zwemmen in de vijver, mmm dat is ook lekker en na dat heerlijke spelletje lekker vies en nat weer naar binnen over uw smetteloze vloerbedekking of uw prachtige stoffen bank. Natuurlijk is het zo dat een tuin en het hebben van een hond geen problemen hoeft te geven, maar zeker in het begin zal dit enig organisatietalent van u vragen.
Vakantie: Wat gebeurd er met de hond tijdens de vakantie? Gaat de hond mee of gaat hij naar een dierenpension, of in het gunstigste geval naar een familielid of een bekende? Houd rekening met speciale inentingen en gezondheidsverklaringen wanneer de hond mee gaat op vakantie, de eisen per land verschillen! En gaat de hond niet mee op vakantie, houd dan rekening met pensionkosten, inentingen tegen rabiës, kennelhoest enz.
Uitlaten: In veel steden en dorpen bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een plastic zakje op zak om de ontlasting op te ruimen. Ook heerst er in veel dorpen en steden een loslaat verbod, dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en losloopgebieden vrij kan laten lopen. Veel van die losloopgebieden zijn vaak niet vlak naast de deur, dus dat betekent met de auto er naar toe.
Ga er van uit, dat uw kinderen het niet altijd leuk zullen blijven vinden om de hond uit te laten. Ze kunnen andere interesses krijgen, dus het blijft uw verantwoording dat de hond dagelijks genoeg beweging krijgt en niet na een plasje direct weer terug naar binnen moet.
Als… u na een paar van deze overpeinzingen denkt, nee dat is het toch ook niet helemaal, schaf dan geen Stabyhoun aan!
Maar.. zegt u, geen enkel probleem……..dat heb ik er allemaal voor over………neem dan contact op met een fokker die een nest heeft of verwacht. U kunt dan gelijk kennis maken en kijken of de werkwijze van de fokker u bevalt.
Ja, wij willen een pup!
U heeft er goed over nagedacht en u bent er uit dat een Stabyhoun voor u de juiste hond is.
Ga niet over één nacht ijs, maar neem er de tijd voor, zoek de fokker die bij u past.
Willen we een reu of een teef?
Er is een vooroordeel dat zegt dat een teefje liever en makkelijker is dan een reu en dat reuen sneller een dominant karakter zouden hebben. Dat zullen vele reu eigenaren zeer beslist tegenspreken. Ook een reu kan erg lief en aanhankelijk zijn, eigenaren van reuen vinden hen zelfs liever dan een teefje. Maar eigenlijk heb je gewoon zowel dominante en minder dominante reuen en teven. Wat wel zo is, is dat een reu vaak wat groter of sterker is dan een teefje en je daar fysiek wel rekening mee moet houden. Toch zijn er wel teven die harder aan de lijn trekken dan een reu.
![]() |
![]() |
Het is een fabeltje dat reuen overal maar tegenaan plassen, u bent namelijk degene die dit gedrag toe laat indien u uw reu daarop niet corrigeert. U moet daarin wel consequent zijn, maar dat moet je met de opvoeding van een teefje ook zijn. Een hond verlangt een duidelijke roedelleider. Anders wordt hij onzeker en neemt hij de leiding van u over met alle nare gevolgen van dien.
Een teefje wordt gemiddeld om de 6-9 maanden loops. Dat brengt enig extra huishoudelijk werk met zich mee en vaak hebben teefjes dan toch wel last van de hormonen, wat ander gedrag tot gevolg kan hebben.
Sommige dierenartsen vragen al snel aan u wanneer u uw reu of teef wilt laten castreren. Wanneer er geen medisch noodzakelijke reden is, raden wij dit af. Een gezonde hond zou niet gecastreerd moeten worden. Onder alle omstandigheden moeten honden hoe dan ook eerst volwassen zijn, want de hormonen zijn hard nodig voor zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van de hond. De Stabyhoun is een ras wat laat rijp is en heeft tijd nodig en daarmee de hormonen nodig om uit te groeien tot een stabiele evenwichtige fraaie hond. Overleg enig besluit in de richting van neutralisatie altijd eerst met de fokker en laat u hierover goed informeren. Er kleven aan castratie namelijk serieuze nadelen.
De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied Nederland
De pups worden tussen de 5e en 8e week gechipt waarna er voor de pups een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Voordat de pups de moeder mogen verlaten, tussen de 7 en 8 weken, hebben ze hun eerste entingen gehad en zijn ze meerdere malen ontwormd. Bovendien hoort u bij aankoop van de pup een Europees dierenpaspoort mee te krijgen.
Goede afspraken
Hoe goed een fokker ook zijn best doet om gezonde pups te fokken, er kan wel eens iets verkeerd gaan. Het is goed om te informeren wat de risico’s zijn bij het aanschaffen van een Stabyhounpup.
Een vriendelijk, maar dringend verzoek: Wanneer u een keuze heeft gemaakt voor een pup bij een bepaalde fokker, maar ook nog als mogelijke pupkoper staat genoteerd bij andere fokkers, neemt u dan alstublieft even de moeite om u bij deze andere fokkers af te melden. Zo weten deze fokkers waar zij aan toe zijn en hoeven ze eventuele andere gegadigden voor een pup niet onnodig teleur te stellen.