Ontwikkelingsfasen
Voor u een pup in huis neemt is het belangrijk iets te weten over de ontwikkelingsfasen van een pup.
Gedurende de eerste 12 weken van zijn leven leert uw puppy de meest belangrijke basisgedragingen, zowel van de moeder als van u. Dat noemt men de eerste socialisatiefase. Deze socialisatieperiode is zeer belangrijk. In deze periode is de pup nieuwsgierig en is het belangrijk dat de puppy rustig de tijd krijgt om allerlei indrukken op te doen en te verwerken. Na deze periode volgt van 12 weken tot 6 maanden, de 2e socialisatiefase, ook wel de angstfase genoemd. De nieuwsgierigheid en onbevangenheid maken plaats voor terughoudend gedrag. De pup kan ook vluchtgedrag vertonen. Na een vervelende ervaring kan het herstelvermogen lang duren. Alle dingen en ervaringen waar ooit mee geconfronteerd in de eerste 12 weken, moet de pup als niet gevaarlijk en normaal ervaren.
Als u uw nieuwe puppy mee naar huis neemt, zal het veel nieuwe indrukken opdoen. Hierdoor kan het diertje in het begin een beetje onzeker zijn. Veel genegenheid, een eigen plaats en een rustige omgeving zijn daarom belangrijk. Probeer hem niet te veel op te pakken, maar laat hem juist naar u toe komen. Honden zijn van nature sociale wezens, daarom hebben zij behoefte aan aandacht. In het begin heeft een puppy moeite met alleen zijn, maar in de loop der tijd kan hij steeds langer alleen zijn. De eerste nacht mist uw puppy vaak de warmte en liefde van het nest. Dit gemis kunt u verminderen door een doek of speeltje met de lucht van het nest in zijn mand te leggen.
Na een ongelukje kunt u uw puppy beter niet straffen; hier wordt hij namelijk angstig van. Het werkt beter om uw puppy te belonen bij alles wat hij goed doet. Dit kan in de vorm van een klein hondenkoekje of met uw stem. Honden wennen heel snel aan bepaalde gewoonten, daarom is het heel belangrijk dat u altijd consequent bent.
Bedenk welk gedrag u van de volwassen hond verlangt en werk daar naar toe. Bijvoorbeeld als u het geen probleem vindt dat de hond op de bank gaat zitten, dan kunt u hem op de bank op schoot nemen. Vindt u dit echter niet wenselijk, ga dan zelf op de grond zitten en neem de pup daar op schoot. Dit is ook toepasbaar met de slaapkamer, of bijvoorbeeld als de mensen eten, zit de pup (dus volwassen hond) in de bench. Spreek met elkaar af wat de “regels” worden en het hele gezin gaat zich daar consequent aan houden. Zo weet de pup al gauw wat er van hem verlangd wordt.
Een eigen plek
Uw puppy heeft behoefte aan een behaaglijk en veilig plekje waar hij zich terug kan trekken als hij behoefte heeft aan rust. Een hondenmand, hondenkussen of bench biedt hem die mogelijkheid. De materialen dienen goed te reinigen te zijn in verband met onzindelijkheid en ongedierte.
Het beste kunt u een plaats uitzoeken waar uw puppy het zicht heeft over de hele leefruimte, zodat hij zich betrokken voelt bij het gezin. Zijn ‘plaats’ moet een plek zijn waar uw puppy graag gaat liggen. Het is dus niet verstandig uw puppy naar zijn plaats te sturen omdat hij straf heeft.
Benodigdheden voor uw puppy:
• een voedzame voeding afgestemd op de behoefte van uw puppy
• waterbak en etensbak
• mand, kussen of bench
• borstel en kam
• halsband en riem
• tandenpasta en tandenborstel
• speeltjes van hoge kwaliteit die veilig zijn om mee te spelen, op te kauwen en het wisselen van de tanden te vergemakkelijken, zoals een floss touw, stoffen honden-speeltje of rubberen bal.
Uw puppy oppakken
Soms is het moeilijk om de verleiding te weerstaan, maar laat uw puppy altijd naar u toekomen. Op die manier weet uw puppy dat u de baas bent. Als u hem oppakt, doe het dan op de volgende wijze:
• plaats een hand onder zijn romp en de andere onder zijn borstkas
• pak hem met beide armen op
• houd hem tegen uw lichaam, zodat hij zich veilig en beschermd voelt
Uw puppy zindelijk maken
Over het algemeen is een puppy reeds (krant) zindelijk als hij weg mag bij zijn moeder. Door hem elk uur mee naar buiten te nemen en telkens hetzelfde rondje te lopen, leert uw puppy waar hij zijn behoefte moet doen. Op het moment dat hij zijn behoefte heeft gedaan, hoort u hem uitgebreid te belonen. Wanneer een puppy geslapen heeft, komt er steevast een plas. Gebruik deze kennis met zindelijk maken.
Een vast ritme en routine zijn heel belangrijk in het leven van uw hond. Op een vast tijdstip eten, na het eten rusten en uitlaten na het slapen is heel belangrijk.
Een volwassen hond moet minimaal 4 keer per dag worden uitgelaten, maar een puppy natuurlijk veel vaker. Vaak kunt u aan het gedrag zien dat uw puppy hoge nood heeft. Hij gaat dan bijvoorbeeld rondjes draaien, piepen of bij de deur zitten. Het kan voorkomen dat uw puppy zijn behoefte niet kan ophouden. In dat geval mag hij niet worden gestraft, omdat hij het verheffen van uw stem of een tik niet in verband kan brengen met het ‘ongelukje’.
Als u uw puppy op heterdaad betrapt, neem hem dan snel mee naar buiten en prijs hem wanneer hij klaar is.
Uiterlijke verzorging
De vacht van de Stabyhoun
De vacht is, als volwassen, halflang en sluik op de hele romp, alleen op het kruis kan de vacht heel licht goven. De beharing aan de achterkant van de benen is goed ontwikkeld (vlag). De staart is goed en lang behaard en is bossig. De beharing op het bovenste deel van het oor is lang, maar de punten van de oren zijn altijd kort behaard.
De vacht van de staby heeft eigenlijk geen echte verzorging nodig, alleen de haren onder de oren hebben nog wel eens de neiging om te klitten. De meeste staby’s ruiken van nature fris en hebben – mits niet gecastreerd of gesteriliseerd – makkelijke vachten die het vuil niet vasthouden. Borstelen is wel goed voor de vacht, anders kan hij vettig worden
Tanden poetsen
Wanneer u de hond van jongs af aan gaat tanden poetsen, behoort dit tot de dagelijkse routine en zal dit geen problemen opleveren. Er is speciale hondentandpasta verkrijgbaar, wat smaakt naar kip. Door regelmatig de tanden en kiezen te poetsen voorkomt dit problemen aan het gebit
Tanden wisselen en kauwen
Geef droge voeding
Om tandsteen en plaque onder controle te houden, heeft een hond kauwmateriaal nodig. Naast kluifjes helpt een droge voeding het gebit schoon te houden. Ook het wisselen van de tanden en kiezen wordt gestimuleerd door het kauwen op een harde voeding. Als de bek van uw puppy gevoelig is, kunt u droge voeding zacht maken door deze eerst in warm water te weken.
Als uw puppy langdurig weinig eetlust heeft, kunt u het beste even een afspraak maken bij uw dierenarts voordat u overstapt op een andere voeding.
Bezoek aan de dierenarts en gewenning
Na de geboorte is uw puppy al meerdere malen onderzocht en behandeld door een dierenarts. En dit behoort gedurende zijn hele leven te worden voortgezet.
De moedermelk beschermt een puppy tot een leeftijd van ongeveer 6 weken tegen diverse ziekten en virussen. Daarna moet het immuunsysteem van de puppy zijn werk gaan doen. Om dit te ondersteunen wordt een puppy op een leeftijd van 6 tot 8 weken voor het eerst ingeënt. Voor volledige bescherming dient u diverse keren met uw puppy naar de dierenarts te gaan voor een reeks injecties. Ook een volwassen hond behoort jaarlijks een inenting te krijgen. Naast deze inenting is het belangrijk om uw hond minimaal twee keer per jaar te ontwormen.
Uw puppy moet er aan wennen om beetgepakt te worden. Door regelmatig zijn ogen, oren, bek, voetzolen, nagels, huid en vacht te controleren, voorkomt u dat uw puppy pijn heeft zonder dat u het weet. Aarzel niet naar uw dierenarts te gaan als u iets ongewoons opmerkt.
Voeding en lichaamsbeweging
Voeding en lichaamsbeweging zijn essentieel voor het welzijn van uw hond. En zeker voor een puppy; die is speels en energiek. De levensstijl, de grootte en de levensfase van uw puppy zijn bepalend voor de voedingsbehoefte. Weeg het voer af volgens voedingsschema van de fokker of een dierenarts, op vaste tijdstippen.
Symptomen van ziekte
Als uw puppy zich niet goed voelt, merkt u dat vaak aan zijn gedrag. Een snel bezoek aan de dierenarts zal bevestigen of er iets aan de hand is. Hieronder worden symptomen van een mogelijk slechte gezondheid genoemd.
• niet willen eten en drinken
• plotseling gewichtsverlies of -toename; langdurig geleidelijk gewichtsverlies
• traagheid, geen zin in spelen of naar buiten gaan
• heel vaak of minder vaak urineren
• bloed in de ontlasting of losse vormloze ontlasting; diarree
• aanhoudend braken
• overmatige speekselvorming
• onregelmatige ademhaling
• veel hoesten
• doffe vacht
Basistraining
Niemand houdt van een ongehoorzame en onhandelbare hond. Dus hoe eerder u met zijn training begint, hoe beter. Veel professionele trainers adviseren een vroegtijdige gehoorzaamheidscursus voor puppy’s om het trainingsproces op gang te helpen.
Een van de eerste dingen die u uw puppy moet leren, is het reageren op zijn naam. Als u zijn naam noemt wanneer u hem liefkoost en wanneer u hem eten geeft, zal hij snel luisteren naar zijn naam wanneer u hem roept. Herhaling en veel geduld zijn belangrijk bij het trainen van puppy’s.
Een paar tips voor training:
- Speel met de pup en geef hem veel aandacht.
- Gebruik, naast het spelen, een schema van twee dagelijkse trainingssessies van vijf minuten om uw pup op te voeden tot een gehoorzame hond.
- Gebruik dezelfde woorden en korte commando’s, op dezelfde toon voor bepaalde bevelen om verwarring te voorkomen. Niet voor één opdracht als komen, KOM, KOM HIER, KOM VOOR, HIER. Dit zijn al 4 verschillende commando’s met verschillende woorden.
- (spreek met het hele gezin af welke commando’s worden gebruikt)
- Wees serieus, zodat uw puppy weet dat hij zijn training serieus moet nemen.
Als uw puppy merkt dat u uw geduld verliest, maakt dat de training moeilijker. Probeer dus altijd kalm te blijven.
Een puppy leert meer van een positieve en enthousiaste reactie van u, dan van een afstraffende correctie. Het slaan of stem verheffen maakt een puppy vaak onzeker, terwijl een puppy een handeling juist zal herhalen als uw reactie daarop heel plezierig was. Een hoog stemgeluid prikkelt het enthousiasme en de aandacht, terwijl een laag stemgeluid als correctie of waarschuwing wordt ervaren. (heren, alsof u helium uit een ballon ingeademd hebt)
Door goed de gedragingen en houding te observeren leest u als het ware wat uw puppy u zegt. Zoals blij, bang, terughoudend, dominant, aandachtig, afgeleid, actief e.d.
Beëindig de trainingssessies in een gelukkige sfeer.
Halsband en riem
In het begin zal uw puppy het heel vreemd vinden om iets om zijn nek te dragen. Wen uw puppy daarom eerst aan het dragen van een zachte halsband. Na een poosje bevestigt u een korte, lichte riem aan de halsband. Het doel is uiteindelijk dat hij met u mee loopt zonder dat hij aan de riem trekt. Als hij voor u uit loopt of achterblijft, geeft u alleen een zacht rukje aan de riem.
Reizen met uw puppy
Het reizen per trein, bus en auto op jonge leeftijd heeft tot gevolg dat uw puppy graag met u mee gaat. Laat hem eerst wennen aan korte ritten van vijf tot tien minuten. Maak de ritten geleidelijk langer totdat uw puppy zich op zijn gemak lijkt te voelen. Uiteindelijk kunt u hem meenemen voor een echte reis van ongeveer twee uur. De volgende adviezen zijn nuttig voor zowel lange als korte ritten:
nuttige adviezen
• neem een passagier mee om voor uw puppy te zorgen tijdens zijn eerste autoritten
• geef uw puppy twee tot drie uur voor de rit geen eten
• laat hem voor uw vertrek uit
• neem zijn favoriete kussen en speeltjes mee, zodat hij zich thuis voelt
• zorg voor goede ventilatie in de auto, maar uw puppy mag niet zijn kop uit het raam steken
• stop na maximaal iedere twee uur om hem de gelegenheid te geven om te drinken, te lopen en zijn behoefte te doen
• aan het einde van de rit beloont u uw puppy voor zijn geduld
Voeding voor uw puppy
De energiebehoefte van een hond is gedurende de groeifase het grootst. In het eerste jaar groeit uw puppy ongeveer evenveel als een mens gedurende de eerste 14 levensjaren. Een goede en uitgebalanceerde voeding is dan ook van noodzakelijk belang.
Verschil in reu/teef
Een reu of een teef hierin is de eerste 9 maanden geen verschil. Daarna verschijnen de veranderingen. De reu wordt forser en krijgt een overvloediger vacht, een teefje blijft fijner en kleiner van bouw. Dit noemt men de secundaire geslachtskenmerken.
Een teefje kan vanaf 9 maanden loops worden. In periodes van 6-10 maanden wordt het teefje loops. De loopsheid duurt in totaal 3 weken. Ruim voor de loopsheid kan ook een teefje kleine plasjes uitzetten, om te laten merken dat zij hier geweest is. De eerste dagen van de loopsheid zwelt de vulva op en gaat vloeien. Na een week neemt dit af en vanaf deze periode tot zelfs de derde week is het mogelijk dat de teef vruchtbaar is. Verder verloopt de verharing van de teef hormonaal. Zodra het teefje na de verharing weer in het haar is volgt de loopsheid.
Een reu gaat langzaam buiten zijn geurvlag planten (kleine plasjes plaatsen om territorium af te bakenen) Wordt de hond ouder kan hij soms t.o.v. andere reuen dominant gedrag vertonen. Het zal bijna nooit het op vechten uitdraaien, maar enkele heren willen er dan wel eens een show van maken tot schrik van menig eigenaar. Maar ondanks alles zal de reu een enorme knuffelaar in huis zijn. De verharing van de reu volgt de seizoenen.
![]() |
![]() |
Steriliseren/castreren
Een hond die gecastreerd is, verandert. De loopsheid van een teefje blijft uit en een reu zal, indien tijdig gecastreerd, zelfs zijn poot niet optillen en plassen als een pup. Het uitzetten van de geurvlag blijft achterwege. Dit lijkt allemaal ideaal maar er zijn ook nadelen.
De verharing verloopt anders, er ontstaat de castratenvacht. Een overvloedige beharing met lange plukken (dat kan gaan klitten) ontstaat. Wilt u een mooie hond houden kunt u een trimsalon bezoeken of een geschikte schaar aanschaffen en zelf knippen om de vacht mooi te houden.
Ook ontstaat er het gevaar van dik worden. Houd uw hond schraal en pas na castratie het dieet aan. Obesitas is een probleem bij veel rashonden.
Fokkers zien graag dat elke pup in principe voor de fokkerij ingezet kan worden. Belangrijker is echter dat u en uw hond gelukkig kunnen zijn. Weeg daarom voor- en nadelen tegen elkaar af.
Het beste advies is, castreer/steriliseer een hond dan pas als loopsheid of dominant reuengedrag een probleem dreigt te worden. Niet eerder maar indien dat wel het geval is, wacht dan bij een reu niet te lang. Aangeleerd gedrag bij een reu wil wel eens lastig te veranderen zijn.
Overige cursussen
Gedurende het hele leven van uw hond zijn er cursussen te volgen.
Bijvoorbeeld jachtcursus, gehoorzaamheidstrainingen, speuren, behendigheid, enz.
Lijkt u dit leuk voor uw hond en uzelf, er is voldoende keuze. Zolang hond en baas er plezier aan hebben, hoeft dit niet te worden beperkt, zolang de hond er de energie en gezondheid voor heeft.
|
![]() |