De Fokkerij

Het fokken en het in stand houden van de Stabyhoun

 

Het in stand houden van de Stabyhoun is met name de taak van de fokkers. De vereniging speelt hierbij een ondersteunende en adviserende rol.

 

Waarom fokken?

Het fokken van een nestje is niet alleen erg leuk, maar ook door op de juiste wijze te fokken, bewijst u het ras een grote dienst. Het verzorgen en opvoeden van een nest is een grote verantwoordelijkheid. Al kunt u wel eens tegen problemen aan lopen. Het is voor de meeste fokkers een groot plezier om een nestje pups op te zien groeien van kleine hulpeloze wezentjes, naar grappige ondeugende pups. Het is enorm leuk te zien hoe blij de nieuwe eigenaren met hun pupjes zijn en wellicht gaat er uit uw nestje weer een hondje de fokkerij in. Verder is het fokken van Stabyhouns van onschatbare waarde voor het behoud van het ras.

Is mijn teefje geschikt om mee te fokken?

Het is natuurlijk van belang dat u alleen gaat fokken met uw hond als deze daarvoor geschikt is. De hond moet in eerste instantie gezond zijn en over een goed karakter beschikken. Om te beoordelen of uw hond geschikt is voor de fokkerij, kunt u uw hond laten aankeuren door iemand van onze vereniging. Deze fokgeschiktheidskeuringen vinden vaak plaats op één van onze activiteiten (zie agenda). Bent u niet in de gelegenheid om hier naar toe te komen, dan kunt u contact met ons opnemen om een afspraak te maken voor een fokgeschiktheidskeuring. Hierbij wordt uw Staby beoordeeld op type, exterieur, bewegingen en karakter en wordt u geattendeerd op de plussen en minnen van uw Staby.

Gezondheidsonderzoek

U kunt uw Staby laten onderzoeken op heupdysplasie en elleboogdysplasie. Het meest gangbare is het onderzoek op heupdysplasie. U kunt hiervoor bij diverse dierenartsen terecht, vraag echter bij het maken van een afspraak of uw dierenarts officiële HD foto’s mag maken. Deze röntgenfoto’s worden doorgestuurd naar de Raad van Beheer welke deze beoordeeld, waarna de officiële uitslag volgt. Ook is het mogelijk om uw Staby op oogaandoeningen te laten onderzoeken, hiervoor dient u een afspraak te maken met een gespecialiseerde dierenarts.

Hoe ga ik op zoek naar een dekreu?

U dient zelf op zoek te gaan naar een geschikte reu. Hierbij kunt u uiteraard de hulp inroepen van één van de leden van de werkgroep fokkerij. Op onze website kunt u zien welke dekreuen er beschikbaar zijn, maar het is natuurlijk mogelijk dat u een andere reu op het oog heeft. Voor advies met betrekking tot de geschiktheid van een combinatie kunt u contact opnemen met de werkgroep fokkerij. Wanneer u een leuke reu gevonden heeft, is het raadzaam van tevoren kennis te maken met de reu en zijn baas. Zo kunt u de reu in levende lijve zien en ervaren en met zijn eigenaar alvast goede afspraken maken over bijvoorbeeld de verwachte loopsheid en het dekgeld.

 

Wij kunnen u ook helpen!

Als vereniging kunnen wij u altijd helpen en ondersteunen met fokkerijzaken en bijvoorbeeld het inzetten van uw hond als dekreu. Naast advies en ondersteuning, kan de puppycommissie er voor zorgen dat een nestaankondiging of een geboren nest op de website gepubliceerd wordt. Voor meer informatie over het fokken van een nest en het inzetten van een dekreu, kunt u documenten downloaden (voor leden). Verder stellen wij voor leden een concept puppymap en een koopcontract beschikbaar dat u naar eigen wens kunt aanpassen.