Verslag Fries Kampioenschap voor de Friese Stabij en Wetterhoun.

De Wetterhounvereniging Nederland (DWN) en “Onze Stabijhoun” hebben op 30 juli 2016 de eerste editie van het Fries Kampioenschap gehouden voor de hondenrassen waarvan zijn de belangen behartigen. Dit kampioenschap vond plaats in Wouterswoude en was onderdeel van de Boerendag; dit is de zaterdag van de zogenaamde Paardendagen. De organisatie van de Paardendagen kwalificeert zichzelf als het “meest gezellige evenement van Friesland”. In dit verslag zal blijken dat dit zondermeer terecht is.
De organisatie van dit evenement was al in juli 2015 begonnen toen een delegatie van “Onze Stabijhoun” de Paardendagen bezocht om te beoordelen dit agrarisch getinte evenement een goede uitvalsbasis zou kunnen zijn voor het te organiseren Fries Kampioenschap. Dit was zeker het geval. Ook daar zijn direct al de eerste contacten gelegd met het bestuur van de Paardendagen en de organisatie van de Boerendag. Ons viel op de dat de zaken aldaar zeer soepel werden georganiseerd.

 

Voordelen van de Paardendagen zijn:
We zijn betrokken bij een organisatie die staat als een huis.
Op de Boerderijdag vinden al meerdere keuringen plaats van Friese dieren. Voor een keuring van Friese honden is dit dé gelegenheid.
Er zijn vele andere activiteiten: het maakt de reis naar Noord Oost Friesland meer dan de moeite waard.
Wij als organisatie konden ons richten op het organiseren van de wedstrijd. Wij hoefden maar bij de PD-organisatie aan te geven waarover wij wilden beschikken en het werd voor ons geregeld.
Op de Paardendagen 2016 hebben we ons als volgt gepresenteerd.
1. Jachttraining
2. Stand met informatie van de vereniging
3. Een fokker had een nest pups meegebracht te socialisatie
4. Fries Kampioenschap

 

Wij beoogden deelname van 50 honden. Dit hebben we niet gehaald. Met na-inschrijvingen ter plekke hebben 38 honden meegedaan. Een reden van het niet halen van het maximum was de moeizame publiciteit in de aanloop naar het event.
We hadden gedacht dan we met deze activiteit heel gemakkelijk publiciteit in Friesland zouden kunnen genereren. Dit bleek in eerste instantie niet het geval. Op onze uitgebrachte persberichten sloeg men niet aan. Echter op 29 juli kregen we het verzoek om toch bij Omrop Fryslan in radio en tv-programma’s te verschijnen. Dit is ook gebeurd. Van de dag zelf verslag gedaan in de Leeuwarden Courant en in het Friesch Dagblad.
Een ander nadeel was dat het de organisatie van de Paardendagen dit jaar niet lukte om de zogenaamde Paardendagenkrant uit te brengen. Deze krant werd verspreid bij meer dan 10.000 gezinnen. Hopelijk wordt dit volgend jaar weer opgepakt.

 

Groot plus en alles bepalende factor: Het Weer!! Het weer zat ons buitengewoon mee. Op vrijdagmiddag was er nog een zeer zware bui over Wouterswoude getrokken die het terrein (en dan met name de opgangen) moeilijk begaanbaar maakte. Op zaterdag was de verwachting: minder buien. Maar wij hebben helemaal geen bui gehad. Hollandse luchten in Fries decor leverde iconische beelden en zonnige gezichten bij organisatie, deelnemers en publiek. Aan het eind van de dag slechts rood verbrande hoofden. Ook hier zagen we de professionele aanpak van de Paardendagen organisatie. In de loop van de ochtend werden er al rijplaten gebracht en ’s middags waren konden we weer gemakkelijk het terrein afrijden toen er zand was gestort.
Voor het verrichten van de keuring was keurmeester Gerda Halff van Boven uit Noord Holland naar Friesland gekomen. Zij gaf commentaar bij iedere beoordeling en gaf zij haar mening over de stand van zaken bij de rasgroepen.
In de ochtend vonden de keuring plaats van de volgende groepen:

Eigenaar Ras  Leeftijdsgroep   Mnl/vrl NHSB Naam winnaar
E.C.W. de Haas Wetter 9-24 mnd Vrl 2981134 Froukje
J. Keizer Wetter 9-24 mnd Mnl 3012180 Binne
D. Schiepers Stabij 9-24 mnd Vrl 3021285 Janon
H. Corbee Stabij 9-24 mnd Mnl 2992389 Keimpe
K. Douma Haitsma Wetter tot 24 Mnd Vrl 2865590 Welske
M. Ruiter Wetter tot 24 mnd Mnl 2910735 Murk
Mevr Bosstad Stabij tot 24 mnd Vrl Na-inschrijving Yfke
M. Adriaanse Stabij tot 24 mnd Mnl 2959110 Benke

Na de pauze werden in vlotte sessie de Fries Kampioenen uit de winnaars van de vier groepen per ras gekozen.
Fries Kampioen Wetter: Murk
Fries Kampioen Stabij: Benke

 

Paardendagen Driezum / Walterswald 2016. Boerendag met geitenkeuring, wetterhoun en stabij keuring en veekeuring. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

 

De eigenaren kregen een beker uitgereikt en moesten zich gereed houden voor enkele fotosessie’s t.b.v. Friese dagbladen.
Wij kijken heel tevreden op dit evenement terug. In september zullen we dit gaan evalueren.
Wij hebben de impressie dat we een evenement te pakken hebben met veel groeipotentieel.
Aan dit verslag zullen we nog foto’s toevoegen en dan zult ook u waarschijnlijk zeggen. Dat zag er wel heel gezellig uit. Waarschijnlijk het meest gezellige evenement van Friesland.
Derk Jan Heslinga

 

 

Heeft u iets leuks of minder leuks met u Stabyhoun meegemaakt, of heeft u gewoon iets te vertellen over u Staby? Stuur het naar webmaster@onzestabyhoun.nl liefst met leuke foto dan wordt het hier geplaatst.Verslag Fries Kampioenschap voor de Friese Stabij en Wetterhoun.