Open Frysk Kampioenskip Friese Stabij En Wetterhoun

De rashondenverenigingen “Onze Stabyhoun” en “De Wetterhounvereniging Nederland” zijn twee jonge rashondenverenigingen die zich ten doel hebben gesteld de twee Friese hondenrassen te behouden. Deze doelstellingen zijn gelegen op het behoud van karakteristieke kenmerken van gedrag, gezondheid en uiterlijk.

 

kranten_artikel_van_toen_foto wetter
Beide verenigingen werken goed samen en deze samenwerking resulteert in de organisatie van het Open Frysk Kampioenschap Friese Stabij en Wetterhoun.fotogalerie-cat60-4023-_dsc1
Het kampioenschap biedt beide verenigingen de mogelijkheid zich te presenteren aan een groot publiek en kan daarmee de doelstelling van beide verenigingen onder de aandacht brengen. Daarnaast is het een unieke gelegenheid om de Friese hounen zelf en haar geschiedenis een grotere bekendheid te geven. Beide hondenrassen werden in de tijd eerder als Fries hondenras gekwalificeerd dan als Nederlands ras.

 

Het kampioenschap is onderdeel van de Paardendagen (Boerendag) te Wouterswoude. Op deze Boerendag (zaterdag 30 juli 2016) worden al een aantal andere Friese agrarische cultuurdragers gekeurd. Dit zijn naast de (Friese) paarden, het Fries rundvee en de Friese geiten. De beide Friese hondenrassen passen prima in dit rijtje en als Friese (boerderij)honden zullen ze hun plek vinden op de Boerderijdag. De plaats van handeling, Wouterswoude, is gelegen in een streek waar de Fryske hounen, een lange geschiedenis hebben als (arbeiders) jachthond op hermelijnen, mollen en wezels.

 

Zoals u bovenstaande alinea’s kunt afleiden zijn beide besturen bijzonder content dat ze onderdeel worden van een zo groot evenement als de Paardendagen – het leukste evenement van Friesland.

 

Naast genoemde veekeuringen zijn een groot en divers aantal andere activiteiten op de Paardendagen/Boerderijdag . Wij raden u zeker aan om even te kijken op de website van de Paardendagen. Het is een groots en meerdaags opgezet evenement met vertier voor het gehele gezin. http://www.paardendagen.nl/?land=nl&id=75

 

Zoals in de aanhef staat vermeld: de verenigingen richten zich op kenmerken van gedrag, gezondheid en uiterlijk. Uiterlijkheden staat dus niet voorop!! Graag laten wij dus zien wat de Friese Stabij en de Wetterhoun allemaal in zijn mars heeft. Dit doen wij door het geven van een jachtdemonstratie en een hondenkeuring.

 

Wij hebben de bekende keurmeester  bereid gevonden de Friese hounen te keuren. Aangezien de uiterlijke kenmerken niet van het hoogste belang zijn zal er een keuring worden opgezet die wat anders samengesteld dan bij landelijke hondenshows. Het gaat er dus wat anders aan toe! verdere uitleg en inschrijven kunt u hier vinden.